Beroepsprofiel eerste monteur utiliteit

Water uit de kraan, een warm huis, koken op gas, we vinden het allemaal zo vanzelfsprekend. Maar om het bij jou thuis te krijgen en ervoor te zorgen dat het werkt, heb je een installatiemonteur nodig. Hij zorgt ervoor dat huishoudens voorzien worden en blijven van water en warmte. Een eerste monteur utiliteit zorgt dan ook voor de installaties in utiliteitsgebouwen. Een utiliteitsgebouw is een gebouw dat niet als woning dient, denk dan aan opslagruimtes,  kantoorpanden en ziekenhuizen. Wil jij een bijdrage leveren aan installatiewerkzaamheden in grote gebouwen zoals ziekenhuizen of kantoren? Dan is de opleiding tot eerste monteur utiliteit zeker iets voor jou.

Wat is een eerste monteur utiliteit?

Om te weten wat een eerste monteur utiliteit doet kijken we eerst naar wat utiliteitsbouw is. Wanneer we het hebben over de de betekenis van utiliteits bouw gaat het om alle gebouwen die niet als woning dienen. Enkele voorbeelden hiervan zijn gebouwen om in te werken zoals fabrieken, kantoren, scholen en ziekenhuizen. Een eerste monteur utiliteit zorgt ervoor dat deze utiliteitsgebouwen voorzien worden en blijven van water en warmte.

Wat doet een eerste monteur utiliteit?

Een eerste monteur utiliteit zorgt ervoor dat utiliteitsgebouwen voorzien worden en blijven van water en warmte. Als eerste monteur utiliteit:

  •  bewerk, monteer en verbind je leidingen;
  • sluit je bijvoorbeeld baden, toiletten, cv-ketels en fornuizen aan op het door jou aangebrachte leidingsysteem;
  • maak je installaties klaar voor gebruik;
  • ben je het centrale aanspreekpunt voor klanten, werknemers en werkvoorbereiders.

Competenties

  • Handig: je kan werken met je handen, en laat je niet van de wijs brengen;
  • Ruimtelijk inzicht: je kan een technisch dilemma vinden in kaart brengen en daarna oplossen;
  • Zelfstandig: je kan zelfstandig klussen opstarten en afronden;
  • Netjes en vriendelijk: je bent het visitekaartje van het bedrijf.

Waar kun je werken als eerste monteur utiliteit?

Als je je opleiding succesvol hebt afgerond, kun je als installatiemonteur aan de slag bij een installatiebedrijf op het gebied van water/sanitair, gas, centrale verwarming en duurzame energie. Je werkt in scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen.

Doorstroommogelijkheden

Als eerste monteur utiliteit kun je voor zowel jezelf werken als voor een werkgever.

Werktijden

Afhankelijk van de urgentie van het probleem kunnen de werktijden variëren. Het kan goed zijn dat dringende werkzaamheden zich voordoen op feestdagen en in weekenden. Je moet geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden. Maar, meestal kunnen de klussen overdag en doordeweeks uitgevoerd worden.

Salaris eerste monteur utiliteit

Het salaris van een eerste monteur utiliteit varieert veel op basis van opleiding, ervaring en leeftijd. Als je de opleiding eerste monteur woning hebt afgerond kun je een bruto salaris verwachten tussen de €1.600,- en €3.000,- per maand. Dit kan worden teruggevonden in de CAO metaal en techniek.

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de CAO metaal en techniek. Die vind je hier.

Wat je wellicht ook interessant vindt