Beroepsprofiel technicus hout en restauratie

Hout is een prachtig materiaal om mee te werken en wordt op vele manieren gebruikt. En het gebruik van hout neemt de komende jaren enorm toe, omdat dit beter is voor het milieu dan beton en stenen. Hout verbindt; er worden huizen mee gebouwd en oude gebouwen mee hersteld. Als technicus hout en restauratie weet je alles over diverse houtsoorten, houtverbindingen en houtconstructies en graag laat inspireren door historische bouwmaterialen en constructies. 

Wat is een technicus hout en restauratie? 

Als technicus hout en restauratie bewerk je met zaag- en schaafmachines hout en plaatmateriaal voor producten als ramen, deuren, kozijnen of houtskeletbouwelementen. Je werkt met met oude en nieuwe technieken. Je maakt berekeningen, selecteert de materialen, stelt de zaag- en schaafmachines in en voert de bewerkingen uit. Ook restaureer je houtconstructies  en interieurs van bijvoorbeeld historische gebouwen zoals molens en grachtenpanden.

Wat doet een technicus hout en restauratie?

Als technicus hout en restauratie:

  • werk je met diverse houtsoorten, houtverbindingen en bijzondere houtconstructies;
  • selecteer je de juiste materialen;
  • bewerk je hout met computergestuurde machines;
  • stel je houten elementen samen en monteer je ze af;
  • restaureer je historische elementen, zoals deuren, interieurs en gebinten.

Competenties 

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap.
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je het werk altijd goed.
  • Analytisch: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden.
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voortgang, veiligheid en kwaliteit serieus.
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als technicus hout en restauratie? 

Je kan aan de slag bij bouwbedrijven op het gebied van bouw of interieurprojecten voor particulieren, bedrijven, musea of erfgoedstichtingen.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als technicus hout en restauratie, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder of werkvoorbereider/calculator of je eigen bedrijf starten.

Werktijden 

In de bouw beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. Maar je moet ook rekening houden met bouwprojecten die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend worden uitgevoerd.

Salaris technicus hout en restauratie 

Het startsalaris van een technicus hout en restauratie ligt rond de € 1676,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2334,- bruto per maand. 

CAO 

Onder welke cao je valt hangt af van het bedrijf waar je werkt. Een mogelijke cao is de cao Houtverwerkende Industrie, Timmerindustrie of Bouw & Infra.

Wat je wellicht ook interessant vindt